Hvilket trægulv skal jeg vælge?

Står du og skal have nyt gulv, kan du med fordel vælge et trægulv. Træ er et levende materiale, og det overfører du til dit hjem, hvis du vælger trægulve. Der er et væld af forskellige træsorter, behandlinger og mønstre at vælge imellem, så det kan være svært at vælge, hvilken type der passer bedst hjem til din bolig. Her gennemgår vi nogle af fordelene og ulemperne ved de forskellige typer trægulve. Noget af det, du kan overveje, når du skal vælge dit nye gulv, er holdbarhed, levetid og vedligeholdelse.

Gulvbrædder kan være lavet af forskellige typer træ blandt andet eg, ask eller bøg. De fås i forskellige bredder, længder og tykkelser. Fordelene ved et massivt trægulv er, at de kan holde i rigtig mange år. Selvom der kommer slid på gulvet, kan det slibes så det kommer til at fremstå som nyt. Det kan man gøre mange gange, fordi brædderne er massive. Fordi trægulv er et levende materiale, må du dog forvente, at der kommer revner og sprækker i det med tiden. De udvider sig, når det er fugtigt og trækker sig sammen, når det er tørt. Trægulvet skal vaskes i en sæbe, der passer til trætype og den behandling, som træet har fået. Du kan vælge et massivt trægulv, hvis du ønsker at bringe naturen ind i rummet og nyde træets unikke mønstre og udtryk.

Parketgulve har vundet indpas i de danske hjem i de senere år. På grund af den lave fugtighed vil træet sjældent forandre sig, efter det er blevet lagt. Så du slipper for, at der kommer revner i gulvet. Du kan lave mange forskellige mønstre så som sildebensparket eller fletparket, der kan give dit hjem et helt unik udtryk. Ligesom med massive trægulve kan du slibe et parketgulv flere gange, og de har en lang holdbarhed.

Et lamelgulv består af tre lag. I bunden er der ofte nåletræ, i midten kan der være spåner eller krydsfiner, og det øverste lag består af træ. Fordelen er, at lamelgulv ikke svinder ind, så der opstår ikke revner. Den største ulempe er, at det øverste lag tit ikke er mere end 2-12 mm, derfor kan gulvet kun slibes få gange. Det begrænser holdbarheden.

Laminatgulve minder om lamelgulve. Forskellen er, at det øverste lag er lavet af plast i stedet for træ. Ofte er laminatgulve dog lavet til at ligne træ. Der er meget lidt vedligehold med et laminatgulv, og derudover er det meget slidstærkt. Ulempen er, at det er det ikke kan repareres eller slibes.