Gode råd til at shoppe mere klimavenligt

Mange, især kvinder, elsker at gå på shopping, men langt de fleste er også klar over, at tøjproduktion og ‘fast fashion’ har en stor negativ klimapåvirkning og i flere tilfælde er det også skyld i en overtrædelse af menneskerettighederne i forskellige lande. Selvom man har et ønske om, at shoppe mere bæredygtigt, kan det være svært at gennemskue hvad man konkret kan gøre anderledes. Det kan virke uoverskueligt, men det behøver det slet ikke at være. Her har vi samlet et par gode råd til, hvordan du kan gøre din shopping mere bæredygtig.  

Tænk over dine købsvaner

Overforbrug er en af de allerstørste klimasynder, og de fleste har prøvet at købe tøj, der aldrig kommer i brug og stadig hænger i skabet et år efter med prismærke på. Det første råd er derfor, at man tænker en ekstra gang, inden man køber. Passer tøjet ind i din øvrige garderobe, har du noget lignende i forvejen og får du det nu brugt? Hvis du overvejer de tre ting, inden du køber, er der med stor sandsynlighed nogle køb, som du godt kan sortere fra. 

Genbrug er næste step og er tilmed blevet en rigtig stor trend. Der findes mange lækre genbrugsfund derude, og man kan også finde en masse tøj, der stort set aldrig har været brugt. Tag derfor et kig i din lokale genbrugsbutik, når du alligevel er på shopping. Indtænk det også, når du selv skal rydde op i din garderobe. 

Andre gode råd:

  • Spar plastikposen og tag et net med hjemmefra
  • Reparer små defekter på tøjet, og lad det leve længere
  • Prøv kræfter med at lave tøjet selv

Vælg brands med en bæredygtig agenda 

Virksomhederne har selvfølgelig også et kæmpe ansvar, og heldigvis er flere og flere brands begyndt at sætte bæredygtighed på agendaen. Det mest klimavenlige du kan gøre, er helt at undgå at shoppe, men det også lettere sagt end gjort. Skal du ud og købe nyt tøj, kan du gå efter brands, hvis tøj er fremstillet med en klimavenlig agenda. Et af dem er By Green Cotton, som har et stort udvalg af GOTS-certificeret tøj fremstillet i 100% økologisk bomuld. Generelt er miljømærkninger på tøjet, altid en god ide at have fokus på, når du er på shopping.