Hvad er RS-virus?

RS-virus også kaldet Respiratorisk Syncytial-Virus er både navnet på sygdommen og virussen som er årsagen til sygdommen. Både voksne og store børn bliver helt raske igen efter RS-virussen, mens små børn kan få lungebetændelse. Virussen er den mest almindelige årsag til akut bronkitis hos små børn, hvilket efterfølgende udvikler sig til lungebetændelse.

Hvad er symptomerne?

Virussen kan smitte ved at en person enten er forkølet, hoster eller nyser i nærheden af dig. Der er derudover også mulighed for smitte, hvis man rør ved den samme ting, som den smittede lige efter vedkommende har rørt den. De typiske symptomer på virussen er en forkølelse med hoste, nys og en løbende næse. Små børn kan opleve vejrtrækningsbesvær og pibende vejrtrækning. Dette kan resultere i søvnbesvær hos de små.

Hvordan konstateres RS-virussen?

Lægen vil som regel ikke foretage nogen undersøgelser, hvis det ikke er nødvendigt at indlægge barnet. Skulle man være så uheldig, at en indlæggelse bliver nødvendig, vil man blive undersøgt. På sygehuset vil man blive undersøgt i næsen for at se, om det er årsagen til sygdommen. Denne test bliver puttet ind i en maskine, som kan give et resultet på nogle minutter. Maskinen kan man finde her. Derudover vil man også få taget blodprøver for at få et indblik i infektionstallene og om barnet mangler væske.

Medicinsk behandling

Ved lettere vejrtrækningsproblemer, kan man hjælpe vejrtrækningen på vej ved næsedråber. Lægen kan give barnet et astmamiddel til inhalation, som kan gøre det lettere for barnet at trække vejret. Ved for tidligt fødte børn og børn med en kronisk lungesygdom, bruges Palivizumab til forebyggelse mod RS-virussen.