Ting du skal overveje inden du bliver kok

Vil du gerne være superkok som Jesper Koch? En af de der hårde hunde i kokkejakker, der slynger en beurre blanc sammen med venstre hånd, mens de anretter blomster på desserten med højre hånd.

 

At være kok kan være en fantastisk måde at udleve sin kreativitet på. Kender du først råvarerne vil du med garanti anerkende det hårde arbejde, der ligger bag en perfekt gulerod.

 

Men livet som kok er ikke altid lige så sødt, som det de serverer. Derfor er der nogle overvejelser, du bør gøre dig, inden du søger ind som kok.

 

Arbejdstider

Medmindre du bliver kok i kantiner eller på en frokostrestaurant, skal du vænne dig til at arbejde om aftenen. Det kan man sagtens gøre, men du skal være forberedt på, at alle dine venner ligger og sover, når du får fri fra arbejde.

 

Til gengæld møder du også sent, og det er derfor perfekt til dig, der er naturligt B-menneske. Arbejdsdagene er også lange. Det er ikke unormalt at møde ind klokken ni eller ti og først forlade restauranten omkring midnat. Til gengæld arbejder du typisk kun fire dage om ugen.

 

Arbejdspres

Kokke er notorisk kendt for at være et rasende folkefærd – især køkkenchefer. Et køkken fungerer som et urværk, hvor alle skal arbejde sammen mod den samme ret. Hvis du ikke har saucen klar til tiden, er stegekokkens rutine ødelagt. Det kan være stressende for en køkkenchef at holde styr på.

 

Forbered dig derfor på, at tonen kan blive hård i køkkenet. Der ryger ikke så sjældent en finke af fadet. Måske bliver du kaldt navne i kampens hede, men husk på, at det ikke er personligt. Selvom dagen i køkkenet har været som et bølgende hav, er det meste glemt, når køkkenet sender sidste tallerken.